Porezni tretman konzumiranja vode te toplih i hladnih napitaka kod poslodavca

Objavljeno: 8 studenoga, 2021

U praksi sve više poslodavaca  na radnom mjestu omogućuje svojim radnicima besplatno konzumiranje vode, kave, čaja, sokova, mlijeka i slično, te se samim time javljaju dvojbe oko poreznog tretmana takvih davanja.

Pravilnikom o porezu na dohodak propisano je da se oporezivim primitcima s osnove nesamostalnog rada ne smatraju voda, te topli i hladni napitci, koje poslodavac na svoj teret omogućuje radnicima za vrijeme radnog vremena. To znači da vodu, čaj, kavu, sokove, mlijeko i sve ostale napitke, koji u sebi ne sadržavaju alkohol, poslodavac može omogućiti svojim zaposlenicima , a da se to ne smatra dohotkom radnika (plaćom u naravi).

Za konzumirano piće nije potrebno voditi evidenciju potrošnje, ni iskazivati u JOPPD obrascu, ali treba voditi računa da se radi o razumnoj količini tih napitaka i da je namijenjeno za korištenje u radno vrijeme.

Nabavljeno piće moguće je platiti bezgotovinskim ili gotovinskim putem.

Polazeći od činjenice da propis o zaštiti na radu radnika, obvezuje poslodavca da osigura pitku vodu radnicima, smatra se da za vodu poduzetnici imaju pravo na odbitak pretporeza.

Međutim, prema trenutačnom neslužbenom stajalištu Porezne uprave pretporez pri nabavci sokova i drugih toplih i hladnih napitaka ne smije se odbiti, ali se trošak (zajedno s PDV-om) može evidentirati u porezno priznate troškove.

Sve navedeno odnosi se i na obrtnike.

U slučaju da se u svojim poslovnim prostorijama ugošćuju poslovni partneri, koji konzumiraju vodu i ostale napitke i ako je riječ o znatnoj svoti, te konzumirane napitke u poslovnim knjigama treba izdvojiti od onih napitaka koje konzumiraju zaposlenici i tretirati reprezentacijom.

Prijava na Newsletter

Prijavi se na newsletter i primaj naše novosti