Troškovi darovanja

Objavljeno: 28 listopada, 2021

Darovanje podrazumijeva besplatno davanje dobara pravnim ili fizičkim osobama s kojima trgovačko društvo ima poslovne interese  ili posluje. Darovanje radnicima podrazumijevat će se kao plaća u naravi.

Dar poslovnim partnerima i potrošačima ponekad može biti evidentiran kao promidžba ili reprezentacija, ovisno o vrijednosti i vrsti dara.

U skladu s čl. 7. st. 4. Zakona o porezu na dodanu vrijednost besplatno davanje uzoraka u razumnim količinama kupcima i budućim kupcima ne smatra se isporukom dobara uz naknadu.

To znači da se neka dobra s motrišta PDV-a smatraju uzorcima, ako su označeni kao„uzorak“, dar je rezultat poslovanja poreznog obveznika ili je povezano s njegovim poslovanjem i daje se u razumnim količinama.

Davanje dobara čija je pojedinačna vrijednost (bez PDV-a) do 160,00 kn ako se obavlja u svrhu promidžbe i ako je riječ o proizvodima koji su posebno namijenjeni za tu svrhu i označeni su oznakom „nije za prodaju“ , te ostali reklamni predmeti s nazivom tvrtke ili proizvoda kao što su: čaše, olovke, rokovnici, upaljači, privjesci i sl. koji se daju na uporabu u prodajnom prostoru kupca, ne smatraju se reprezentacijom, nego porezno priznatim troškom.

Davanje darova male vrijednosti moraju ispunjavati uvjet da se daju povremeno, ne smije se davati istim osobama i ne smije postojati obveza protuisporuke ili protuusluge primatelja dara.

Povremenim darovanjem smatra se davanje jednog dara istoj osobi u jednom tromjesečju. Ako je pojedinačna vrijednost dara veća od 160,00kn ili ako je darovanje istoj osobi češće od jednog dara tromjesečno, plaća se PDV na ukupnu vrijednost.

U svim navedenim slučajevima besplatnog darivanja porezni obveznik je obvezan voditi evidenciju danih darova,bez obzira na činjenicu da li se na takve isporuke plaća ili ne plaća PDV.

Darovanje dobara većih od 160,00kn (bez PDV-a) poslovnim partnerima smatrat će se reprezentacijom društva. Na dokumentu o reprezentaciji potrebno je navesti poslovnog partnera koji je ugošćen.

Prijava na Newsletter

Prijavi se na newsletter i primaj naše novosti