Ugovor o radu ili ugovor o djelu

Objavljeno: 26 rujna, 2022

U poslovanju se vrlo često pojavi potreba za dodatnim zapošljavanjem radi povećanog obujma posla, ali gdje se unaprijed zna da je to povećanje kratkotrajnog karaktera. Poslodavci se tada pitaju da li da zaposlimo dodatnu osobu putem ugovora o radu ili putem ugovora o djelu.

Bitno je naglasiti da su ta dva ugovora potpuno različita, čak i s aspekta Zakona. Ugovor o radu se sklapa temeljem Zakona o radu, dok se ugovor o djelu sklapa temeljem Zakona o obveznim odnosima.

Glavna obilježja ugovora o radu

–             Radnik radi po uputama poslodavca

–             Radnik obavlja zadane poslove u propisanom radnom vremenu u prostorijama poslodavca ili drugim mjestima koje odredi poslodavac

–             Radnik isključivo osobno obavlja poslove

–             Poslodavac je dužan radniku isplatiti plaću najmanje jednom mjesečno

Glavna obilježja ugovora o djelu

–             Izvođač radi za naručitelja neovisno i samostalno

–             Izvođač obavlja posao prema svojoj organizaciji vremena i najčešće u prostoru kojeg sam odredi

–             Izvođač može posao povjeriti i trećim osobama

–             Naknada za obavljeni posao se vrši po obavljenom poslu

Ukratko, vrlo je striktno definirana razlika između poslova za koje se može sklopiti ugovor o radu a za koje ugovor o djelu. Ukoliko se sklopi ugovor o djelu za posao koji ima obilježje rada, smatra se da je sklopljen ugovor o radu.

Primjeri poslova za koje se ne može sklopiti ugovor o djelu: posao naplate parkinga, posao konobara ili radnika u kuhinji, posao sezonca u poljoprivredi.

Primjer poslova za koje se sklapa ugovor o djelu – osoba predavač koji održi predavanje, osoba koja pruži uslugu izrade web stranice, osoba koja da savjet uređenje interijera društva i sl.

Napomena – radnik društva ne može sklopiti ugovor o djelu sa svojim poslodavcem.

Prijava na Newsletter

Prijavi se na newsletter i primaj naše novosti