Usklađenje temeljnog kapitala

Objavljeno: 15 studenoga, 2022

Zasigurno ste čuli ili pročitali u novinama vezano uz usklađenje temeljnog kapitala društava iz kuna u eure. No u nastavku donosimo nekoliko najbitnijih informacija koje stupaju na snagu od 1. siječnja 2023. godine.

Na 12. sjednici Hrvatskog sabora usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima. Novim Zakonom definirani su valuta i najniži iznos temeljnog kapitala, kao i rokovi za provođenje potrebnih usklađenja.

Izmjenjenom odredbom članka 162. Zakona o trgovačkim društvima najniži iznos temeljnog kapitala dioničkog društva je 25.000,00 eura, dok je odredbom članka 163. istog Zakona definirano da nominalni iznos dionice ne može biti manji od 1,00 eura.

Izmenjenom odredbom članka 389. Zakona o trgovačkim društvima najniži iznos temeljnog kapitala društva s ograničenom odgovornošću je 2.500,00 eura, dok je odredbom članka 390. istog Zakona definirano da nominalni iznos poslovnog udjela ne može biti manji od 10,00 eura.

Izmenjenom odredbom članka 390. Zakona o trgovačkim društvima najniži iznos temeljnog kapitala jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću je 1,00 eura, a  najniži nominalni iznos poslovnog udjela je također 1,00 eura.

Dionička društva moraju izvršiti usklađenje temeljnog kapitala do 31. prosinca 2023. godine, a u suprotnom se brišu iz sudskog registra po službenoj dužnosti.

Društva s ograničenom odgovornošću moraju izvršiti usklađenje temeljnog kapitala do 31. prosinca 2025. godine, a u suprotnom se brišu iz sudskog registra po službenoj dužnosti.

Prijava na Newsletter

Prijavi se na newsletter i primaj naše novosti